Szkoła Podstawowa nr 12
w Koninie

Stołówka

 

Stołówka czynna od godz. 11:30 do godz. 14:30.

Do stołówki szkolnej wchodzą uczniowie i pracownicy szkoły. Miejsce oczekiwania na dzieci - parter koło dyżurki. Rodziców i opiekunów bardzo prosimy o dostosowanie się do powyższej prośby.

Regulamin stołówki szkolnej 


UWAGA

Dzieci spożywają posiłki w stołówce szkolnej.

W przypadku choroby dziecka, rodzic zobowiązany jest zgłosić ten fakt kierownikowi gospodarczemu lub intendentce dzień wcześniej. Pieniądze za niespożyty obiad będą odliczane w następnym miesiącu na podstawie okazania kartki obiadowej.
Obiady na wynos nie będą wydawane.

STOŁÓWKA CZYNNA OD GODZ 11:30 DO GODZ 14:30

Do stołówki szkolnej wchodzą uczniowie i pracownicy szkoły. Miejsce oczekiwania  na dzieci - korytarz parter obok dyżurki.

Rodziców i opiekunów bardzo prosimy o dostosowanie się do powyższej prośby.


Wpłaty za obiady za m-c marzec 2019 będą przyjmowane  dniach:
 28-02-2019 od godz.  7:30 do godz.  14.00
 01-03-2019 od godz.  7:30  do godz. 14.00
 04-03-2019 od godz.  7.30 do godz.  14.00

Kwota wpłaty za obiady za m-c marzec wynosi:
21 dni X 3,20 zł = 67,20 zł



JADŁOSPIS

poniedziałek 18-03-2019

kapuśniak z kapusty kiszonej i ziemniakami
składniki: woda, kapusta kiszona, ziemniaki, marchew, seler, pietruszka, por, koncentrat pomidorowy (koncentrat pomidorowy 30 % może zawierać gorczycę seler, gluten), cebulka, masło 83 % ( zawartość tłuszczu 83 % tylko mleczny), ziele angielskie (może zawierać gluten, jaja, soję ,mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę), liść laurowy (może zawierać gluten, jaja, soję ,mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę),  koper, sól, pieprz czarny mielony (suszone owoce krzewu pieprzu może zawierać gluten, jaja, soję, mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę) , mąka pszenna
zawiera alergeny: gluten,  seler, masło
pierogi leniwe z masełkiem
składniki: mąka pszenna, jajka,  sól (sól himalajska o obniżonej zawartości sodu), ser biały śmietankowy (mleko pasteryzowane kultury bakterii)
zawiera alergeny: gluten, jaja
herbata owocowa  
składniki; herbata owocowa (dzika róża (45%), hibiskus, aromat, maltodekstryna, malina (0,2%), jeżyna (0,2%), jagoda,2%) miód kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy), witaminy (a, b1, b2, b6, b12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna), mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor), enzymy (np. inhibina, lizozym), biopierwiastki i substancje hamujące , woda

wtorek 19-03-2019

nuggetsy z piersi kurczaka w bułce
składniki: filet z piersi kurczaka, bułka tarta (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, cukier),  sól (sól himalajska o obniżonej zawartości sodu), pieprz czarny mielony (suszone owoce krzewu pieprzu może zawierać gluten, jaja, soję, mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę), cebula, czosnek, olej kujawski (100 % rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia), jaja, mąka pszenna 
zawiera alergeny: gluten, jaja
sałata,  sos czosnkowy
składniki: sałata masłowa, jogurt naturalny (mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii, mleko w proszku odtłuszczone), czosnek, sól (sól himalajska o obniżonej zawartości sodu), pieprz czarny mielony (suszone owoce krzewu pieprzu może zawierać gluten, jaja, soję ,mleko, i produkty pochodne oraz seler i gorczycę)
herbata   
składniki: woda, miód (kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy), witaminy (a, b1, b2, b6, b12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna), mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor),enzymy (np. inhibina, lizozym), biopierwiastki i substancje hamujące),
herbata (herbata czarna, naturalny aromat)

środa 20-03-2019

kotlet mielony wieprzowo-wołowy
składniki: szynka wieprzowa, wołowina, bułka tarta (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, cukier), olej (100 % rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia), cebula, majeranek, pieprz czarny mielony (suszone owoce krzewu pieprzu może zawierać gluten, jaja, soję, mleko, i produkty pochodne oraz seler i gorczycę), czosnek, sól (sól himalajska o obniżonej zawartości sodu), jaja
zawiera alergeny: gluten, jaja
ziemniaki z koperkiem
składniki: ziemniaki, sól (sól himalajska o obniżonej zawartości sodu), woda, koper
galaretka do picia
składniki : galaretka (cukier, żelatyna, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromaty)
buraczki gotowane tarte

czwartek 21-03-2019

zupa krem z brokuł z grzankami
składniki: brokuły, woda, masło śmietankowe 83% (zawartość tłuszczu 83 % tylko  mleczny), ziemniaki, marchew, por, seler, pietruszka, śmietana słodka 18% (śmietanka, e 339, e 407), sól  (sól himalajska o obniżonej zawartości sodu), pieprz czarny mielony (suszone owoce krzewu pieprzu może zawierać gluten, jaja, soję ,mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę), ziele angielskie (może zawierać gluten, jaja, soję, mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę),  mąka pszenna, cebula, grzanki pszenna (mąka pszenna, tłuszcz palmowy, sól, drożdże, cukier)
zawiera alergeny: gluten, śmietana słodka 18%, masło 83%
pyzy drożdżowe w sosie jogurtowo-truskawkowym
składnikitruskawki mrożone , jogurt naturalny  (mleko, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, żywe kultury bakterii)  miód kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy), witaminy (a, b1, b2, b6, b12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna), mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor), enzymy (np. inhibina, lizozym), biopierwiastki i substancje hamujące,  pyzy drożdżowe (mąka pszenna, woda, drożdże, sól, cukier, mleko, laktoza, tłuszcz roślinny, skrobia kukurydziana, żółtko w proszku), masło 83% (zawartość tłuszczu 83 % tylko  mleczny)
zawiera alergeny: mleko, gluten, mleko i produktu pochodne
herbata miętowa
składniki; herbata miętowa (liście mięty suszone), miód kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy), witaminy (a, b1, b2, b6, b12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna),
mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor), enzymy (np. inhibina, lizozym), biopierwiastki i substancje hamujące , woda

piątek 22-03-2019

kotlecik rybny z dorsza
składniki: filet z dorsza, jaja, bułka tarta (mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, cukier), sól (sól himalajska o obniżonej zawartości sodu), pieprz czarny mielony (suszone owoce krzewu pieprzu może zawierać gluten, jaja, soję , mleko i produkty pochodne oraz seler i gorczycę), cebulka, nać pietruszki, olej (100 % rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia)
zawiera alergeny: ryba dorsz, gluten, jaja
surówka z kapusty kiszonej
składniki: kapusta kiszona, marchew, sól (sól himalajska o obniżonej zawartości sodu), olej ( 100 % rafinowany olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia), cebulka, nać pietruszki, pieprz czarny mielony (suszone owoce krzewu pieprzu może zawierać gluten, jaja, soję ,mleko, i produkty pochodne oraz seler i gorczycę)
ziemniaki z koperkiem
składniki: ziemniaki, sól (sól himalajska o obniżonej zawartości sodu), woda, koper
kompot owocowy
składniki: woda, malina, miód (kwasy organiczne (kwas glukonowy, jabłkowy, cytrynowy, pantotenowy), witaminy (a, b1, b2, b6, b12, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna), mikro- i makroelementy (krzem, magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, chlor), enzymy (np. inhibina, lizozym), biopierwiastki i substancje hamujące) 

SMACZNEGO 

UWAGA

Dzieci spożywają posiłki w stołówce szkolnej. W przypadku choroby dziecka rodzic zobowiązany jest zgłosić ten fakt kierownikowi gospodarczemu lub intendentce dzień wcześniej. Pieniądze za niespożyty obiad będą odliczane w następnym miesiącu na podstawie okazania kartki obiadowej.

Obiady na wynos nie będą wydawane.


Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do szkoły stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla dziecka może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 )
b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 )
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; 
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 )
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfatokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne, (łącznie z laktozą ), z wyjatkiem
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie
(Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh. K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia 
13. Łubin i produkty pochodne; 
14. Mięczaki i produkty pochodne.